Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли
Прочетена: 51 пъти
Снимка: Стоп кадър - Facebook на премиера Бойко Борисов

Срокът на обявената извънредна епидемична обстановка се удължава до 15 юли 2020 г. Това реши на днешното си заседание правителството.

 

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. От 09.06.2020 г. в страната се отчита значително повишаване броя на дневно регистрираните случаи. За периода 27.05-09.06.2020 г. среднодневно са докладвани 26 случая на COVID-19 спрямо 84 случая средно на ден за периода 10.06-23.06.2020 г., т.е. отчита се 3,2 пъти увеличение на съобщените потвърдени случаи на територията на страната.

 

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще спомогне чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението.

 

" Удължаваме извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки. В момента целият свят работи на проба-грешка. Никой не знае кое е правилното. Натрупа се огромно напрежение сред българите заради социалната изолация и затова отворихме поетапно всичко. Помолихме само за едно - отговорност. Защото демокрацията е за дисциплинираните. Явно това не се оцени и сега имаме ръст на заразените. За щастие, и оздравелите са все повече и повече", написа във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития