Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Изследват 140 габровци, имали контакт с болните от коронавирус в града
Прочетена: 51 пъти

В днешния ден във Военномедицинска академия (ВМА) са изследвани 14 проби за новия коронавирус (COVID-19), като резултатите от тях са отрицателни. Останалите лаборатории в страната все още работят, съобщиха от лечебното заведение.

 

Данните от Националната референтна лаборатория се очакват да бъдат готови в утрешния ден, тъй като пробите все още са на път. Голям е броят на контактните лица, които се изследват във връзка с установените случаи на COVID-19 – в Габрово са 140 души, а в Плевен – все още няма окончателн брой.

 

"Говорим за поголовен скрининг на персонала, който е бил в болницата, които нямат никакви симптоми, както и контактните лица, които са в личен план", каза началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

 

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповеди, с които нарежда:


Въвежда се карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

 

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

 

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация.

 

Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.

 

В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:


-          Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

-          Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

-          Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

-          Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).
 

На територията на всички други административни области:


-          Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;

-          Спортните мероприятия да се провеждат без публика;

-          Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;

-          На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.
 

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

 

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация, уточняват от здравно министерство.

 

От Министерството на образованието и науката (МОН) обявиха, че от днес, включително, и след края на грипната ваканция, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19,  се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна.  Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.
Със заповед на министъра на здравеопазването училищата в областите Габрово и Плевен, където са регистрирани случаи на заразени с  COVID-19, ще преустановят учебния процес до получаване на разрешение от здравните власти. В двете области ще бъдат затворени яслите, детските градини, както и висшите училища.

 

До 11 март 2020 г. продължава ваканцията за учениците от цялата страна. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост.

 

За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития