Новини - България

Израел ще ни помага за детската болница
Прочетена: 474 пъти
Снимки: МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев се срещна с ръководители на педиатрични лечебни заведения в Израел. Това стана при посещението на министъра в Израел (20-24 януари), организирано по покана на водещи детски болници там, съобщават от здравно министерство. По време на срещата са обсъдени възможностите за обмяна на опит относно изграждането и управлението на подобни медицински структури, за обмена на кадри и за провеждането на тесни специализации на млади лекари, с цел развитие на двустранното сътрудничество в областта на детското здравеопазване.

 

В рамките на следващия месец представители на държавните детски болници – собственост на един от здравноосигурителните фондове в Израел, ще посетят България, за да подпомогнат организацията за формирането на екип за анализ на потребностите на нуждите за изграждането на бъдещата Национална детска болница.

 

Следваща стъпка ще бъде планирането на краткосрочни, фокусирани специализации за млади наши лекари в Израел, както и обмен на експерти, профилирани в областта на детското здравеопазване.

 

В Израел на вниманието на министър Меджидиев бяха представени структурата, организацията на работа и дейността на група водещи детски болници („Меир“, „Шеба – Тел Ашумер“, „Шнайдер“ и „Бейлинсон“). В рамките на проведените срещи, чийто основен акцент беше темата Майчино и детско здравеопазване, след посещение на център по репродуктивно здраве в болница „Бейлинсон“ беше договорено създаването на Обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина у нас. Проектът ще бъде финансиран от израелска страна, като ще бъде осигурено и първоначалното обезпечаване със специалисти.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития