Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Използваха успешно имунотерапия срещу рак на маточната шийка
Прочетена: 205 пъти
Снимка: Pixabay.com

През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала погребението си. Тя бе на 36 години и метастазите на рака на маточната шийка се развиваха бързо в организма й. Химиотерапия, радиотерапия, операции - всички опити да се спре развитието на болестта се бяха провалили. Ракови образувания се бяха появили в черния дроб и дебелото черво. За Сю обаче имаше още един шанс - експериментални тестове в медицински център на Националните здравни институти на САЩ, предава Франс прес, цитирана от Nova.bg.

 

Лекарите там се опитват да заменят имунните системи на пациенти с левкоцити (бели кръвни телца), които са програмирани да атакуват тумори, свързани с предавания по полов път човешки папиломавирус. Няколко месеца по-късно туморите в организма на Сю напълно изчезнали. От 5 години тя е в пълна ремисия. Лекарите я смятат за излекувана.

 

Клиничните опити, в които Сю участва, осъществиха пробив в борбата с рака. За пръв път бе доказано, че имунотерапията, за която е известно, че е ефикасна срещу левкемия и рак на кожата, може да се използва и срещу рак на маточната шийка. 

 

Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори.

 

"Извлякохме от организма й ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин", отбелязаха учените.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития