Новини - България

Измерват сърдечносъдовия риск в пет града на страната
Прочетена: 572 пъти

От 5 до 30 април т.г. в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в 50 аптеки. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Това стана ясно на онлайн семинар за журналисти, на който бе обявен предстоящият старт на второто издание на информационната кампания „Обичам живота си“. Организатор е Байер България, а целта на инициативата е да се насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.

 

Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията www.obichamjivotasi.com. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

 

По време на събитието д-р Саркиз Калустян – кардиолог в УМБАЛ „Св. Анна“, обясни, че профилът на пациентите, изложени на сърдечносъдов риск, се характеризира с неоптимален контрол на кръвното налягане, на нивата на липидите, тютюнопушене, наднормено тегло, заседнал начин на живот и захарен диабет.

 

Проф. Иво Петров – кардиолог, медицински директор на Университетска болница Аджибадем Сити клиник - София допълни, че генетичната предиспозиция е друг рисков фактор. Хората, които имат ранно развитие (преди 50-годишна възраст) на сърдечносъдово заболяване, трябва задължително да се изследват по права линия, за да се установи генетичното предразположение.

 

Д-р Калустян отбеляза, че медикаментозната терапия има изключително важно значение за контрола на рисковите фактори, но трябва да се промени и отношението на пациента и самият той да е готов да промени начина си на живот.

 

„Контролирайте вашите рискови фактори, за да не бъдете наши пациенти“, призова кардиологът.

 

Двамата специалисти обърнаха особено внимание на това, че някои пациенти спират назначената им терапия, тъй като започват да се чувстват добре, което на по-късен етап може да доведе до повторен сърдечносъдов инцидент. Те призоваха болните да се придържат стриктно към назначеното лечение.

 

„Съвременните проучвания ни дадоха широк избор на медикаменти, които бихме могли да приложим както за оптимален контрол на дислипидемията, така и на повишеното кръвно налягане, захарния диабет и т.н.“, каза д-р Калустян.

 

Кардиологът обърна внимание и на ползата от антиагреганти при пациенти, които вече са преживели сърдечносъдов инцидент.

 

„Ползата от аспирин при пациенти, които имат висок риск от възникване на сърдечносъдов инцидент и тези които вече са преживяли такъв е доказана във времето“, каза специалистът.

 

Проф. Петров допълни, че статините, които контролират високите нива на холестерола и аспиринът, трябва да бъдат приемани профилактично, за да се намали сърдечносъдовият риск.

 

Лекарите са категорични, че промяната в начина на живот е водеща за намаляването на сърдечносъдовия риск. В същото време това е едно от най-големите предизвикателства за пациентите.  Според проф. Румяна Крумова – Пешева, клиничен психотерапевт и преподавател по клинична психология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, отбеляза, че отношението и нагласата на човек трудно се променят, но не е невъзможно. По думите й хората сме така устроени, че психиката ни функционира на принципа на удоволствието и сме склонни да избягваме всичко, което може да ни причини дискомфорт. По-лесно е вместо да признаем, че имаме проблем, да го заобиколим.  Психически хората се опитваме да избягваме болезнени аспекти, които могат да ни създадат неприятни усещания. Според нея пациентите трябва да разберат с помощта на лекарите и психолозите, че не са слаби, уязвими и безпомощни, а че контролират здравето си. Тя отбеляза, че за да се грижим за близките си, трябва първо да се погрижим за себе си.

 

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).  У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития