Медицина на бъдещето -

Изкуствен интелект открива Алцхаймер 6 години преди диагностицирането му
Прочетена: 310 пъти
Снимка: Калифорнийски университет

Учни от Калифорнийския университет разработиха алгоритъм, който е в състояние чрез сканиране на мозъка да установи Алцхаймер 6 години преди клиничното проявление и поставянето на диагнозата. Целта е чрез сканиране на мозъка болестта да бъде открита в ранен стадий, така че да се даде възможност за ранно започване на лечението.

 

Информация е публикувана на интернет страницата на Калифорнийския университет. Учебното завесение припомня, че за болестта на Алцхаймер няма лечение, но през последните години се появиха обещаващи лекарства, които могат да помогнат да се спре прогресията на заболяването.

 

"Една от трудностите при болестта на Алцхаймер е, че до проявата на симптомите и поставянето на окончателна диагноза, минава твърде много време, през което умират твърде много неврони и процесът става необратим“,  казва д-р Джей Хо Сон от Катедрата по радиология и биомедицински изображения към университета в Сан Франциско.

 

В проучването си Сон комбинира невроизображение с машинно обучение, за да се опита да предскаже дали пациентът ще развие болестта на Алцхаймер, когато за първи път се появи нарушение на паметта. Това е, според медиците, е най-доброто време за намеса.

 

Сканирането на позитронно-емисионната томография (PET), което измерва нивата на специфични молекули, като глюкозата в мозъка, са изследвани като един от инструментите за диагностициране на болестта на Алцхаймер преди симптомите да станат тежки. Глюкозата е основният източник на гориво за мозъчните клетки и колкото по-активна е клетката, толкова повече глюкоза използва. Тъй като мозъчните клетки стават болни и умират, те използват по-малко и, в крайна сметка, без глюкоза.

 

Други видове PET сканирания търсят протеини, специфично свързани с болестта на Алцхаймер, но сканирането на глюкозния PET е много по-често и по-евтино, особено в по-малките здравни заведения и развиващите се страни, защото те се използват за диагностицирането и на рак.

 

Тези изследвания са използвани, за да се открие болестта на Алцхаймер, като са търсени намалени нива на глюкоза в мозъка, особено в предната и теменната част. Въпреки това, тъй като заболяването е бавно прогресивно разстройство, промените в глюкозата са много фини и трудно се забелязват с просто око.


За да разреши този проблем, Сон прилага алгоритъм за машинно обучение към PET сканиранията, за да помогне по-надеждно да се диагностицира болестта на Алцхаймер в ранен стадий.

 

Сон обучава алгуритъма като въвежда изображения изображения и информация за болестта. За целта той използва масив от изследвания на PET скенер на пациенти, които впоследствие са диагностицирани с болестта на Алцхаймер, с леко когнитивно увреждане или без никакви нарушения. Така алгоритъмът започва сам да учи кои характеристики са важни за предсказване на диагнозата на болестта на Алцхаймер и кои не са.

 

От всички направени тестове до момента тестът показва над 92% точност при ранното идентифициране на болестта. А прогнозата се прави средно 75,8 месеца преди диагностицирането на пациента.  

 

Следващата стъпка е алгоритъпът да се тества и калибрира на по-големи, по-разнообразни масиви от данни от различни болници и държави.

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития