Новини - България

Изграждат Център за протонна терапия с национално финансиране
Прочетена: 94 пъти
Снимка: МС

"България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за изграждането на Център за протонна терапия за лечение на деца с онкохематологични заболявания."

 

Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти, съобщават от правителствената информационна служба. От Министерски съвет уточняват, че преди два дни правителството е извадило проекта за Центъра от списъка с проекти от Плана за възстановяване и устойчивост заради забавянето му от страна на служебното правителство. 

 

„Никой не се е отказал от проекта за протонния ускорител, но той се движи с около година закъснение.  Има стриктна дата - края на 2026 г., за завършване на всички проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът за протонния център е сложен и рискът да не се реализира дотогава вече е много близък до 100%. Не можем да рискуваме.“, каза премиерът като по този начин аргументира решението на правителството да се откаже от европейското финансиране за протонен ускорител и да търси средства за него от националния бюджет.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития