Новини - България

Изготвиха насоки за ваксинирането на децата от Украйна
Прочетена: 106 пъти
Снимка: Pixabay.com

Изготви са насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас. Това обявиха от  Министерството на здравеопазването. Насоките отговарят на разпоредбите на Наредба №3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. Независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини или не.

 

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно Имунизационния календар на България.

 

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

 

Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училищата.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития