Новини - В медиите

Investor.bg: Започва работа по реформа в извънболничната помощ
Прочетена: 321 пъти
Снимка: Pixabay.com

Работна група в рамките на парламентарната Комисия по здравеопазване ще разработва пакет от предложения, с които да стартира реформа в извънболничната помощ, пише Investor.bg. Става дума за промени в нормативната уредба, които не изискват промяна във финансирането, тъй като липсва нов бюджет за здраве за тази година. За това се разбраха депутати от ресорната комисия и представители на организациите, представляващи извънболничната медицинска помощ.

 

Въпросът беше дискутиран на кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването на тема „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в България“.

 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев представи предложение за концепция за реформа в системата на здравеопазването, озаглавено "Да обърнем пирамидата". То включва разкриване на кабинети за неотложна помощ, които да са общинска отговорност, а не на личните лекари, което ще облекчи тяхната работа. Идеята е те да бъдат триажни кабинети, в които медицински персонал ще насочва пациентите към домашно лечение или към интензивна помощ в болницата.

 

Ще бъде обсъдена и възможност за диференцирано плащане за някои видове прегледи, така че личните лекари да не насочват директно пациентите към болничната помощ, където лечението е най-скъпо, а ефективно да влияят на потока пациенти. Целта е публичните средства да се насочат към извънболничната помощ, което рязко ще подобри и условията за работа в цялата система. 

 

Промените ще включат и възможности за премахване на изискването за 24-часово разположение на семейните лекари, както и възможности за създаване на нови специалисти по обща медицина. Ще се мисли и за електронно запазване на час за преглед при общопрактикуващите лекари.

 

Ще се обсъди и предложението на НЗОК за електронна идентификация при семейните лекари чрез пластика, която ще се издава от личния лекар и пациентът ще доказва присъствието си не с подпис върху хартия, а с магнитно отчитане на информацията чрез четец, което е стъпка към пълното премахване на хартията, която силно затруднява работата в този сегмент към момента.
 

Пълният текст на статията четете на Investor.bg.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития