Новини - България

Ин витро клиниките ще се отчитат в реално време, при нарушения ще възстановяват получените пари
Прочетена: 171 пъти

Всички клиники, които извършват процедури по асистирана репродукция, ще се отчитат електронно в реално време. Този подход ще се прилага задължително за всички дейности по ин витро, които се осъществяват в тях, с оглед повече прозрачност и ефективен непосредствен контрол. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров по време на последния за този политически сезон парламентарен контрол. Така министърът отговори на депутатски въпрос, свързан с отпадането на лимита за инвитро процедурите.

 

Проф. Петров даде висока оценка на решението на кабинета да осигури допълнително финансиране на ин витро дейностите и обясни, че правилата, по които ще се реализират процедурите, са били обсъдени от работна група в Министерство на здравеопазването (МЗ). Същевременно той поясни, че при нарушаване на тези правила лечебното заведение ще бъде принуждавано да възстановява цялата заплатена сума. Всички клиники, които работят с Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), трябва да имат ясно показан ценоразпис за всички останали дейности, с оглед на по-добрата информираност на пациентите.  

„Годишен лимит и бюджет за тази дейност няма и това би скъсило изключително много периода на чакане, който сега е 9-10 месеца. В същото време ще се увеличава обхватът на дейностите, свързани с с асистираната репродукция – към досегашните 3 опита със стимулация за взимане на яйцеклетки се прибавя четвърти и с това ние влизаме в първата тройка на най-добре развитите европейски страни по отношение на този процес“, обясни проф. Петров.

ЦАР ще финансира трансферите на замразени ембриони, което ще увеличи най-малко два пъти броят на трансферите на оплодените яйцеклетки, допълни още министър Петров. Навлизайки в конкретика той поясни, че освен електронно отчитане в реално време, ще бъдат въведени критерии за доказване на яйчников резер чрез антимюлеров хормон. Тази методика министърът определи като „научно доказана и 100% достоверна“. Ще бъдат въведени и нови контраиндикации, сред които азоспермия.

 

При нарушаване на някои от тези правила лечебното заведение ще бъде принуждавано да възстановява цялата заплатена сума, подчерта проф. Петров.

 

Срокът между заседанията на комисията, на която ще се разглеждат молбите за финансиране за инвитро, няма да е по-дълъг от 30 дни, като на всяко заседание ще се разглеждат всички постъпили молби до изчерпването им. Идеята на екипа, който работи над новия правилник, е да бъдат максимално съкратени сроковете и нуждаещите се да не чакат. Друго улеснение е отпадането на изискването заявителите за посочват семейното си положение.

 

Екипът на ЦАР ще бъде разширен и със специалист по образна диагностика. Доплащането над отпуснатата сума ще бъде забранено, а центърът ще сключи договор само с лечебни заведения, които през последната година са извършили не по-малко от 100 процедури, поясни още проф. Петров.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития