Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Медицина на бъдещето -

Имплант в ръката може да предпазва от ХИВ за година
Прочетена: 180 пъти
Снимка: Pixabay.com

Един ден имплант в рамото може да предпазва от ХИВ инфекция за цяла година. Предварителни тестове дават надежди, че имплант с формата и големината на кибритена клечка, който съдържа ново лекарство, може да предпазва от ХИВ. Това би могло да е повратна точка в превенцията на ХИВ, но е необходимо да се направи голямо клинично изпитване, съобщава “Ню Йорк Таймс“, цитиран от Mediapool.

 

Новият имплант на компанията Мерк (Merck) досега е тестван само на дузина субекти за 12 седмици, но експертите са доста впечатлени от потенциала му да направи революция в борбата с ХИВ. Иновацията на компанията е да достави новото си антиретровирусно лекарство Islatravir чрез доказана технология, използвана дълго време за контрацепция: пластмасова пръчица с размер на кибрит, поставена под кожата в раменната област, която бавно освобождава малки дози от лекарството.

 

“Ако имплантът успее да докаже в голямо проучване, че доставя нивото на лекарството, което защитава за една година, това би било преломен момент", казва д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести и водещ експерт по СПИН.

 

Д-р Робърт М. Грант, изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който ръководеше проучването през 2010 г., което доказа, че ежедневният прием на хапчета предпазва от ХИВ, коментира, че е очаквал пробив, базиран на мощното ново лекарство, използвано в импланта.

 

Устройството “изглежда идеално в много отношения“, добави той. То може да се отстрани, ако има странични ефекти или ХИВ инфекция.

 

Изследването е представено във вторник на международна конференция за СПИН в Мексико Сити.

 

Около 75 милиона души са се заразили със смъртоносния вирус от началото на епидемията от СПИН. Дори и сега около 1.7 милиона души се заразяват всяка година, въпреки десетилетия промоция на презервативи и въздържание, и години усилия хората да приемат ежедневно хапчета, които предотвратяват инфекцията.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития