Новини - България

Има недостиг на седем лекарства
Прочетена: 450 пъти

Във връзка с постъпилите в Министерството на здравеопазването сигнали за недостиг на конкретни лекарствени продукти са извършени съответните проверки, в т.ч. чрез притежателите на разрешение за употреба (ПРУ). Това съобщи доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

 

Единият лекарствен продукт е Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution (INN Salbutamol), за който по информация на ПРУ има ежемесечни доставки към търговците на едро.

 

За лекарствения продукт Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension (INN Budesonide) от ПРУ не са постъпвали сигнали за временно или постоянно преустановяване на доставките в страната, като за него са планирани и доставки до края на настоящата година.

 

По отношение на лекарствени продукти с търговско име Ozempic (INN Semaglutide) през настоящата година в България са внесени около 60% повече от обичайно доставяните количества. Проверките при търговците на едро показват, че лекарствени продукти с търговско име Ozempic са налични при тях.

 

За лекарствения продукт Remirta film-coated tablet 30 mg  (INN Mirtazapine) е постъпило писмо от ПРУ, с което уведомяват за временно изчерпване на наличните количества и е налице невъзможност за производство в кратки срокове. В началото на този месец е извършена доставка в страната от лекарствения продукт.

 

Относно лекарствения продукт Tresiba Solution for injection, 100 IU/ml – 3 ml (INN Insulin degludec) – извършена е доставка на лекарствения продукт и е направено разпределение на продукта в аптечната мрежа.

 

За другия лекарствен продукт – NovoRapid Penfil Solution for injection, 100 U/ml - 3 ml (INN Insulin aspart) – са планирани доставки от 20 хил. опаковки този месец, а през януари се очакват доставки на още 10 хил. флакона.

 

Последният лекарствен продукт, за който са получавани сигнали в МЗ, е Fraxiparine 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml  x 10  (INN Nadroparine), от чийто ПРУ сме уведомени за временно спиране на доставките от 14 ноември т.г., но се очаква доставките да бъдат възобновени в края на месеца. Конкретно за този лекарствен продукт, както и за някои от другите, в страната са налични заместители, посочи доц. Мавров.

 

В отговор на журналистически въпрос относно наличието на конкретни лекарствени продукти в складовете на търговците на едро и липсата на същите в аптечната мрежа, доц. Мавров подчерта, че продължава работата на сформирания от министъра на здравеопазването Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването. За да бъдат решени проблемите с лекарствоснабдяването в страната, са необходими промени в нормативната уредба, като например търговците на дребно да имат достъп до системата, която показва складовите наличности от съответните лекарствени продукти, обясни още доц. Мавров. Той посочи, че следва да се обсъди и възможността за промяна във формулата, на база на която се генерира забранителният списък за износ на лекарствените продукти в страната за определен интервал от време, чрез Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България.

 

При промяна на нормативната уредба трябва да се осигурят и възможности за път за бърза реакция при установен недостиг на лекарствени продукти, какъвто е случаят, когато ПРУ се изтегли от българския пазар или спре доставките на даден лекарствен продукт по една или друга причина. В тези хипотези трябва да се мисли за бързо осигуряване на паралелен внос или на генерични лекарствени продукти.

 

„Обсъждаме тези предложения и други. При постигането на консенсус, окончателните решения ще бъдат взети предвид при изготвянето на съответните предложения за промяна на нормативната уредба“, коментира още доц. Момчил Мавров.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития