Новини - България

Илко Семерджиев поема здравеопазването и става служебен вицепремиер
Прочетена: 1762 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

Бившият ресорен министър д-р Илко Семерджиев е официалният избор за министър на здравеопазването в служебното правителство, което ще встъпи в длъжност на 27 януари. Заедно с това Семерджиев ще изпълнява и функциите на служебен вицепремиер по въпросите на социалните политики, става ясно от указа, с който новоизбраният президент Румен Радев обяви днес състава на временния кабинет.

 

Кой е новият служебен здравен министър?

 

Илко Семерджиев е стоматолог по професия, но е известен като един от основоположниците на съвременния здравен модел в България.  Той е създател на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и през март 1999 г. лично поема ръководството й. В рамките на мандата му се въвеждат и първите клинични пътеки в болничната помощ. В края на 1999 г. е избран за здравен министър в кабинета на Иван Костов. Освен това е бил заместник-министър на здравеопазването в три други правителства - на Любен Беров, на Стефан Софиянски и на Иван Костов. След края на политическата си кариера основава и управлява повече от 10 години здравноосигурителния фонд "ДОМ-Здраве".

 

Кандидатурата му за служебен министър на здравеопазването, посочен от президента Радев, остана неофициална до последно. Но след 19 януари, когато новият държавен глава официално положи клетвата си в Народното събрание, нямаше никакво съмнение, че именно Семерджиев ще намери място във временния кабинет. На същата дата той публично обяви подкрепата си за новия държавен глава и публикува на фейсбук страницата си следното:

"Моят съвет към президента Радев би бил да игнорира атаките и да отговори с разбиране или мълчание – неговите теми са други, негов приоритет са гражданите, а не партиите.

Дотук добре: имаме обещаващ нов президент, деконцентрация на автократичната власт, известно възстановяване на демократичния дизайн и шанс да мръднем напред.

Да му пожелаем успех!"

Кого критикува Семерджиев?

 

През последните две години Семерджиев е един от най-върлите противници на реформите "Москов", като апелира най-вече за отмяна на т. нар. пръстови отпечатъци в болниците. През годините е критикувал също Националната здравна карта, разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен и др.

 

Предлагаме ви откъси от някои от неговите изказвания пред български медии.

 

В интервю за OffNews (www.offnews.bg):

"Здравни реформи няма, има правни недомислици. Затова Българският лекарски съюз взе решение да не подпише Националния рамков договор за 2016 г. Върховният административен съд бламира методиката за изготвяне на областните здравни карти и съответно Националната здравна карта, така че нормативният хаос е тотален. Правят се промени на принципа опит-грешка, което не подобрява системата, а създаде нова криза в здравеопазването"

В интервю за списанието за политическа култура a-specto (a-specto.bg):

"Може би това е най-точното определение за съдбата на „реформата“, заявена от министър Москов – предизвестена смърт. Всеки поне малко грамотен управленец най-напред би потърсил съответствие на законовите текстове, които предлага с регламентите на Конституцията. Aко министърът беше направил това, щеше да види, че чл. 52 е абсолютно категоричен: „Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ […]“. В този смисъл разделянето на универсалното покритие с медицинска помощ за здравноосигурените лица на два пакета, от които вторият предполага допълнително заплащане извън здравната вноска или влизане в листата на чакащите, е явно противоконституционно".

В интервю за предаването "Всяка сутрин" по Канал 3:

"Министърът на здравеопазването пуска сапунени мехурчета. За внедряването на системата за пръстови отпечатъци ще бъдат похарчени над 400 000 лева, без това да реши проблемите с възможните злоупотреби. Реално погледнато - с много пари ще си създадем много проблеми".

Слава АНАЧКОВА

Коментари

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   

Събития