Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Идентифицираха протеин като потенциална терапевтична цел срещу затлъстяването
Прочетена: 282 пъти

Учени от испанския Национален центът за изследване на сърдечно-съдовите заболявания „Карлос III“  са идентифицирали протеин, който дава надежди, че може да се използва с терапевтична цел при намаляването на затлъстяването. Доктор Гуадалупе Сабио и Нурия Матесанз доказват, че MKK6 контролира превръщането на мастните запаси, известни като бели мазнини, в кафеви мазнини, в които липидите се изгарят, за да поддържат телесната температура и да редуцират затлъстяването. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications, пише News-Medical.net.

 

Затлъстяването се превръща в световна епидемия, засягаща милиони хора по света. Изследователският екип, ръководен от д-р Сабио, анализира проби от мастна тъкан от пациенти със затлъстяване в Университетската болница в Саламанка и установява, че тези проби съдържат над нормалните нива на протеина МКК6. Подробният анализ на функцията на МКК6 показва, че този протеин възпрепятства превръщането на мастните запаси (бели мазнини) в кафява мазнина, в която липидите се изгарят, за да поддържат телесната температура.

 

Кафявата мазнина привлича голям интерес през последните години сред учените, изследващи затлъстяването. Мазнините в тялото са от съществено значение за поддържане на подходящ енергиен баланс и регулиране на телесната температура. Но не всички мазнини са еднакви. Тялото съдържа два вида мастна тъкан: бялата мастна тъкан представлява складирани излишни калории, докато кафявата мастна тъкан се счита за "добра" мазнина. Тя спомага за изгарянето на липидите, за да поддържа телесната температура. Кафявата мазнина може да бъде активирана от студа, за да "генерира топлина вместо да съхранява мазнини", обяснява д-р Сабио. Най-интересното обаче е, че "бялата мастна тъкан може да се превърне в кафява, като по този начин се увеличава телесната температура“. Според д-р Сабио, изводите от изследването води до процъфтяващ интерес към клиничния потенциал на кафявата мазнина, тъй като "активирането на тази тъкан би могло да намали наднорменото тегло". Резултатите от проучването показват, че затлъстелите хора губят способността си да активират кафявата мазнина или да преобразуват бялата мазнина в кафява и следователно не могат да отслабват по този начин.

 

Изследователите установяват, че неспособността за преобразуване на белите мазнини до кафеви при пациенти със затлъстяване е причинена от повишени количества протеин МКК6. Чрез използването на животински модели, изследователският екип успява да докаже, че MKK6 предотвратява превръщането на бялата мазнина в кафява. Мишките без MKK6 имат повече кафява мазнина. Следователно, тези мишки са защитени срещу затлъстяване и елиминират излишната енергия като топлина.

 

Изследването показва също, че елиминирането на МКК6, при вече затлъстели мишки, е спряло по-нататъшното развитие на проблема и е довело до спад в телесното тегло. Тези открития сочат потенциала на MKK6 като терапевтична цел в борбата срещу затлъстяването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития