Новини - България

ИАЛ: Увеличават се изтеглените лекарства, намаляват клиничните изпитвания
Прочетена: 280 пъти
Снимки: Pixabay.com

Запазва се тенденцията за прекратяване на разрешенията за употреба на лекарства у нас по изричното желание на фармацевтичните компании. Това сочат изводите в Годишния доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за 2017 г. Според статистиката на агенцията от нашия пазар само за последната година са заличени 327 лекарствени продукта, като нито едно от тях не е представлявало сериозен риск за общественото здраве нито е било свързано с лошо качество. За сравнение - броят на изтеглените от уптореба лекарства през 2016 г. е бил 234, през 2015 – 331, а през 2014 г. – 620. В същото време продължават да са многобройни случаите на заяви за доставяне на неразрешени медикаменти за употреба, отчатат от лекарствения регулатор. Само за миналата година в ИАЛ такива разрешения са получили 867 продукта, освен тях агенцията е издала и разрешения за 591 дарения на лекарства и медицински изделия.

 

Агенцията отчита също така поредното намаляване на броя на клиничните изпитвания. Тенденцията се прояви през 2016 г., когато анализаторите отчетоха спад спрямо предходната година. Тогава бяха регистрирани 222 заявления за клинични проучвания при 240 за 2015 г. През 2017 г. обаче компаниите са заявили желание за 212 проучвания. Най-голям брой изпитвания, както и преди, ще има в областите на онкологията, неврологията, хематологията и психиатрията, като повечето от тях ще бъдат във фаза 3, отчитат от ИАЛ. 

 


Увеличават се съобщенията за нежелани лекарствени реакции, сочат още анализите на ексепертите. През 2017 г. броят им е 1200 ( 850 първични и 350 последващи), отчитат експертите. За сравнение - през 2016 г. броят на първичните съобщения е бил 799, а на последващите 377, или общо 1176. От ИАЛ информират, че и през тази година основно сигнали са подавали самите производители, много по-слаба е била активността от страна на лекари и пациенти. Единственото изключение се наблюдава при ваксините. Делът на нежелани реакции при тях е бил 7% от общия брой, а делът на съобщенията, постъпили от пациенти е бил 50% от всички сигнали.

 

Анализът на паралелния износ сочи, че през 2017 г. ИАЛ е издала справки за 14 държави, като най-много внесени лекарства в България са били изнесени за Германия, Полша и Румъния. В по-малък обем паралелен износ е реализиран към Литва, Латвия, Англия, Холандия, Франция, Италия и др.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития