Новини - България

И НЗОК иска списък с болници без бюджетни лимити
Прочетена: 290 пъти

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Тази позиция бе изразена в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР. Темата за надлимитната дейност на лечебните заведения попадна в дневния ред на здравните власти, след като миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева, тъй като медиците са приемали и лекували повече пациенти, отколкото й е предвидено по догова с касата.

„Това „надлимитна дейност“ е придобило гражданственост - това всъщност е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори. Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях вие цитирахте и тя се намира в София. Това е "Пирогов". Тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност", каза Комитов.

Управителят на НЗОК обясни, че днес, заедно с представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, ще се обсъди евентуалното съставяне на списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит.

 

На въпрос дали има предвид това, което е предложил здравният министър Николай Петров - да има „безлимитни“ болници, Глинка Комитов отговори:

„Точно така. Но не може да бъде за всичките, защото ние нямаме такъв ресурс - да платим всичко. Обаче министерството от своя страна е длъжно да осигури в цялата страна, равномерно“.

По думите му списъкът с болници без лимити трябва да бъде създаден от здравното министерство, според критериите на Световната здравна организация.

„По тези критерии тя трябва да направи един списък, по който ние като каса да плащаме на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно, вероятно казвам, те ще решат, ще са университетските болници, с областните болници“, каза Глинка Комитов.

Според него, този списък няма да важи със задна дата, но ще се търсят други възможности за компенсиране на вече задлъжнелите лечебни заведения, попадащи в него.

„В края на месеца ще видим къде са останали средства и колко от тази надлимитна дейност може с наши усилия да бъде платена и колко ще остане, за да бъде компенсирана“, каза управителят ан НЗОК.

По думите му няма да се прави актуализация на бюджета на касата. Комитов обясни, че редът за болничната медицинска помощ и лекарствата са секторите, където най-често натрупват преразходи и затова, след анализ на реализацията на бюджета на касата, ще се предложат мерки, ориентирани към тези пера.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития