Новини - България

Хората със затлъстяване са основната рискова група за COVID-19
Прочетена: 129 пъти

Хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея. Това сочат данни от последните проучвания, съобщават от Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия. Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението.

 

От дружеството припомнят, че през 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. Това е една от причините и в България 60% от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

 

Бариатричната/метаболитната хирургия е ново направление в коремната хирургия, което включва различни хирургични техники за лечение на затлъстяването. Нещо повече, тя е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарния диабет тип 2, което води до превенция на безплодието и развитието на онкологични заболявания, до понижаване на общата смъртност на населението и до значително намаляване на общите разходи за здравеопазване. Освен това, пациентите с коронавирусна инфекция,  претърпяли бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност. Въпреки това, този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България.

 

***

Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия (ЕИК/ПИК 206254349) е създадено на 16.09.2020 г. по инициатива на специалисти от водещи в страната болници - УМБАЛ “Александровска” ЕАД - София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ “Софиямед”. Основните цели на сдружението са:

 

- да обедини усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната/метаболитната хирургия в Република България като основен метод за лечението му, включително и за финансиране на бариатричните/метаболитните операции от НЗОК;

 

 - да работи и съдейства за признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата Република България;

 

- да работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия, включително и да изработи национални препоръки за извършване на бариатричните/метаболитните операции, за да се повиши нивото и качеството им.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития