Новини - България

Хората на възраст 40-65 години са сред най-рисковите за хепатитна инфекция
Прочетена: 337 пъти

Няколко са рисковите групи за хепатит у нас. Една от тях включва хората между 40 и 65-годишна възраст, които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г., тъй като в този период не е имало задължително изследване на кръвта и кръвните продукти за хепатитен вирус. Тези данни бяха представени днес при откриването на информационна инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатитa, която се проведе днес в сградата на Народното събрание по повод Световния ден за борба с хепатита- 28 юли. Събитието бе инициирано от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

 

България може да се похвали със сериозен успех в борбата с хепатита, след като съвременните терапии срещу хепатит С станаха достъпни за всички български граждани, посочи председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев.

"Това, което ни липсва обаче, е целенасоченият скрингов подход с особено внимание към рисковите групи и ние вече работим активно в посока към създаването му",  увери той и допълни, че НПО има отлично партньорство с министър Николай Петров и екипа му.

Пред Redmedia д-р Хасърджиев съобщи, че в делови разговор днес двмата с министър Петров са обсъдили и още един съществен въпрос - как по най-добрият начин да се обединят усилията на пациентската общност и здравните власти при подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) догодина и как най-оптимално да се използва този период за включване на здравеопазването като приоритет на европейската политика.

"Не е тайна, че в два от петте сценария, представени от Жан-Клод Юнкер за развитието на ЕС, здравеопазването е изключено като приоритет", припомни д-р Хасърджиев.

По данни на "Евробарометър" 70% от гражданите на ЕС искат "повече Европа в здравето". България е от страните, които са най-заинтересовани от възможността да получава европейски средства, за да развива здравната си система, а европейското председателство е един много подходящ момент за активизиране на усилията в тази посока.

 

В рамките на днешната инициатива много политици оставиха своите послания и се снимаха пред специалното пано с логото на кампанията. Сред тях бяха председателят на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването проф. Николай Петрова и представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития