Новини - България

ХОББ засяга един на 10 възрастни и е сред водещите причини за смърт в света
Прочетена: 714 пъти
Снимка: Pixabay.com

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга един на всеки десет възрастни и е третата водеща причина за смърт в световен мащаб, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). ХОББ е често срещано респираторно заболяване и смъртните случаи поради ХОББ през 2019 год. са около 3.23 млн. Леталният изход при голяма част от пациентите е резултат от усложненията, до които води ХОББ. Очакванията са, че до 2060 г. смъртните случаи на пациенти с това заболяване ще надхвърлят 5,4 млн. поради високата експозиция на рискови фактори и застаряващото население.

 

Данните припомнят от АстраЗенека България по повод Световния ден за борба с ХОББ (16 ноември). Целта е да се повиши информираността за заболяването, рисковите фактори и възможностите за лечение.

 

При ХОББ е намален въздушният поток в дихателните пътища. Това може да се дължи на по-малка еластичност на дихателните пътища и въздушните торбички (алвеоли), разрушаване на стените между някои въздушни торбички, което намалява площта за обмяна на кислорода и въглеродния диоксид, възпаление и удебеляване на стените на дихателните пътища, както и образуването на повече слуз в дихателните пътища, която може да доведе до тяхното запушване.

 

През 2022 г. кампанията, организирана от Глобалната организация за лечение на ХОББ (GOLD), е фокусирана върху рисковите фактори, които допринасят за появата и развитието на заболяването.

 

Доказано е, че тютюнопушенето (включително пасивното) е основната причина за появата на заболяването. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, използвани в домакинството и за отопление, както и промишленият прах и химически агенти като пари и дим. Лошото развитие на белите дробове в резултат на недохранване, инфекции и/или пасивното излагане на вътрешни и външни замърсители, както преди, така и след раждането, също може да доведе до появата на заболяването. Ограничаване на рисковите фактори е от съществено значение за намаляване на случаите на ХОББ в следващите години.

 

Най-честите симптоми на заболяването са задух, продължаваща кашлица или такава, при която се отделя много секрет. Сигнал за тревога могат да са и хриповете или свиренето на гърдите при дишане, усещане за силна умора и/или тежест в гърдите.

 

Правилното диагностициране на хроничното респираторно заболяване  може да предотврати продължителното страдание за пациентите. За съжаление, често болните се обръщат към лекар едва след като заболяването е прогресирало. В по-напреднал стадий ХОББ води до затруднения при извършването на нормални ежедневни дейности у дома или на работното място, повишаване на разходите за медицинско лечение и допълнителна финансова тежест за пациентите. Симптоми при обостряне на състоянието са силната кашлица с повишено отделяне на секрет, усещане за задух през деня и вечерта, трудно възстановяване след настинка или инфекции на дихателните пътища, невъзможност за изкачване на стълби поради затруднено дишане или усещане за умора при извършването на ежедневни дейности. Тежките пристъпи на ХОББ могат да бъдат животозастрашаващи, ето защо пациентите често имат нужда от допълнително лечение в някои случаи дори в болнично заведение .

 

СЗО включва ХОББ в Глобалния план за действие за превенция и контрол нa неинфекциозните заболявания и Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Повече информация за заболяването  е публикувана на www.azcare.bg.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития