Новини - България

Хирургът проф. Никола Владов стана "Лекар на годината"
Прочетена: 473 пъти

Престижната награда "Лекар на годината", връчвана от Българския лекарски съюз (БЛС) по повод Деня на българския лекар, тази година отиде при хирургът и началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия от Военномедицинска академия (ВМА) проф. Никола Владов.

"Лекарят трябва да прави най-доброто за пациентите си, дори когато това му струва много усилия и средства", казва тазгодишният "Лекар на годината".

Житейският му път започва от София, на 19 октомври 1960 г. - точно 56 години преди да получи престижното отличие. Двадесет и осем години по-късно той е вече дипломиран лекар и работи в хирургичното отделение на МБАЛ-Пирдоп.

 

Постепенно хирургията става негова съдба и през 1993 г. постъпва в Хирургическата клиника на "Пирогов". Същата година придобива и специалност по хирургия. В последствие специализира жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия в Париж, но през 1998 г. се връща в България и става началник на хирургично отделение в Панагюрище. По-късно поема Първа хирургична клиника при МБАЛ –  Пазарджик.

 

Проф. Владов е началник на Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА още от създаването й. В последствие става и ръководител на Програма за чернодробни трансплантации при ВМА.

 

Защитава дисертация на тема "Рак на панкреаса" и става "Доктор на медицинските науки" и "професор". Две години след това е признат за почетен член на Френската академия по хирургия.

 

Сред останалите наградени от Българския лекарски съюз също има утвърдени специалисти.

 

Наградата за най-добър болничен мениджър, например, отиде при ръководителя на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив проф. Карен Джамбазов.

"Даваме тази награда на проф. Джамбазов, защото той показа, че една болница може да се извади от тежкото финансово състояние, в която е била поставена", обяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

Специалистът по УНГ болести пое ръководството на болница "Св. Георги" през 2010 г. и по думите му за времето от тогава до днес лечебното заведение е успяло да усвои 30 млн. лв. по европрограми и да инвестира над 40 млн. лв. свои средства в апаратура и заплати.

 

За първи път тази година БЛС връчи и награда за принос към младите лекари. Отличието отиде при проф. Красимир Методиев от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна за това, че със съдействието на неправителствената организация ИМАП е успял да осигури целогодишни стипендии на 150 млади лекари в чужбина.

 

Накрая, но не и на последно място, съсловната организация отличи и три медии за кампаниите, които са организирали през годините. Това са в. "Стандарт" за кампанията "Млад медик", в. "Капитал" за годишните си конференции и "Дарик радио" за кампанията "Най-добрите лекари в България".

 

Имената на останалите отличени специалисти можете да откриете на сайта на Българския лекарски съюз.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития