Новини - България

Грипна епидемия в три области
Прочетена: 278 пъти
Снимка: Pixabay.com

Грипна епидемия е обявена в три области на страната - Стара Загора, Бургас и Шумен. Причината - повишена заболяемост от остри респираторни заболявания и грип на техните територии. Временни противоепидемични мерки в Стара Загора се въвеждат за периода от 17 до 23 януари. В Шумен те са за периода 13 - 18 януари, а в Бургас - 12 - 17 януари.

 

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система, въведени в трите области, включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Преустановен е учебният процес. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

 

От здравно министерство припомнят, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития