Новини - България

Грипна епидемия и в Пловдив
Прочетена: 292 пъти
Снимка: Pixabay.com

Обявиха грипна епидемия и в област Пловдив заради повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на нейна територия. Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 19 до 30 януари, съобщават от здравно министерство.

 

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са, както следва: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Считано от 18 януари епидемичната обстановка в област Бургас отпада.

 

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

 

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен.

 

Здравно министерство напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития