Новини - В медиите

"Господари на ефира": Трябва ли да си плащаме за ваденето на кърлеж?
Прочетена: 2066 пъти

Покриват ли здравните осигуровки изваждането на забил се кърлеж или става дума за услуга, която се заплаща от джоба на пациента? На този въпрос се опитва да отговори екипът на "Господари на ефира" в два поредни епизода, но резултатите от собственото им проучване остават противоречиви. 

 

Към тях се обръща техен зрител от Шумен, чиято приятелка се оказва със забит кърлеж след разходка до Мадарския конник. Първата им работа е да потърсят лекар във Варна, който да извади миниатюрния кръвопиец. Обръщат се към Спешния център на Окръжна болница, където обаче им казват, че не вадят кърлежи и ги препращат към неотложния кабинет. Там им обясняват, че понеже не са от Варна, трябва да заплатят 20 лв., вместо потребителска такса от 2,90 лв., и ги връщат в Спешния център, за да им извадят кърлежа "по спешност" и безплатно. На регистратурата обаче младежите остават неприятно изненадани - забитият кърлеж не е спешно състояние, а изваждането му се заплаща, дори в спешен кабинет, при това на по-високата цена от 30 лева.

"До 48-ия час имаме право, когато нещо стане, да дойдем в спешното и без заплащане, понеже сме осигурени, и да се отзовете. В този случай какво да направим? Да се качим в колата и да пътуваме 200 км., за да ни извадят кърлежа и да не си платим ли? Защо си внасям здравните вноски, когато като гост на града и здравноосигурен пак трябва да си плащам?", негодува младият мъж.

В крайна сметка двамата изваждат кърлежа във варненската болница "Св. Марина" без заплащане, но въпросът дали пациентите трябва да вадят пари от джоба си за подобна процедура, остава на дневен ред.

 

Според министъра на здравеопазването д-р Петър Москов никоя болница не би трябвало да иска пари или да отказва помощ на здравноосигурени пациенти, защото всички дейности, които се извършват от нея, се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Когато става дума за спешно състояние пък, процедурите са за сметка на фондовете на здравното министерство.

"Тоест, няма никаква причина на този човек да му бъдат искани пари. Това е престъпление. Ако някой иска да вади кърлежи, съответно да бъде финансиран кеш от пациента, отива и си отваря частен къбинет, пише "Вадя кърлежи срещу 30 лв." и ако го изберат, вади кърлежи срещу 30 лева. Точка", категоричен е министър Москов.

По случая е насрочена проверка и се очаква още в началото на следващата седмица резултатите от нея да бъдат публично оповестени.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития