Новини - България

Гимнастичките на Кристина Ташева с признание за подкрепата им за донорството
Прочетена: 319 пъти

Световните шампионки по естетическа групова гимнастика за 2021 г. получиха признание за застъпничеството си в подкрепа на донорството и трансплантациите в България. През тази година гимнастичките на треньора Кристина Ташева - Михаела Лилкина, Сибила Карпачева, Миряна Чолакова, Добромира Ставрева, Виктория Берова, Христиана Ковачева, Сияна Табакова, Карина Нейкова, станаха посланици на информационната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите „Да дариш живот“. Заедно с актрисата Любомира Башева те заснеха видео клип, в който темата бе представена чрез изпълнение на съчетание с ленти в зеления цвят, символ на глобалната кампания в подкрепа на донорството. Сценарият и режисурата са дело на Яна Титова, а съчетанието - на Кристина Ташева. Чрез красивото изпълнение с ленти в клипа, момичетата популяризират посланието, че всеки донор може да спаси до 8 човешки живота.

 

Информационната кампания „Да дариш живот“ се организира за трета поредна година от „Астелас България“ в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България.

 

В знак на благодарност гимнастичките получиха като подарък специално поръчаните от Япония ленти, с които играят във видео клипа, и професионални пръчки за художествена гимнастика. Те им бяха връчени от генералния директор на Астелас България, Унгария и Румъния д-р Стамен Банковски и Радостина Гетова - главен експерт в дирекция „Управление и координация на трансплантацията и асистираната репродукция“ към Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Това се случи след финала за девойки и жени дълга програма на ХVIII-то Държавно първенство по естетическа групова гимнастика и минути преди официалното награждаване в състезанието, което се проведе този уикенд в София. Треньорката Кристина Ташева получи специален плакет за подкрепата на отбора й за донорството и трансплантациите.

 

„В момента България е на последно място по донорство в Европа, а в листата на чакащите за органи има 1015 души по данни към 15 октомври. Искрено вярвам, че посланието на златните медалистки на Кристина Ташева ще обърнат тази негативна тенденция и страната ни ще се нареди сред първенците по спасени животи след трансплантация в Европа и света“, каза д-р Стамен Банковски и пожела олимпийски успехи на момичетата.


В знак на благодарност за ползотворното партньорство президентът на Българската федерация по естетическа групова гимнастика Мариета Дукова удостои със специални плакети „Астелас България“ и ИА „Медицински надзор“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития