Новини - България

Германия проверява източват ли наши лекари НЗОК оттам
Прочетена: 462 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи 240 млн. 500 хил. лв. към здравни фондове в други държави-членки на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи пред журналисти днес след приключването на заседанието на Надзорния съвет на касата неговият председател и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Тази сума касата дължи на партньорите си за лечение на здравноосигурени български граждани в европейски клиники. Най-големи са дълговете към фондове от Германия, Австрия и Франция.

 

Първата среща с представители на фондове от Германия се е състояла вчера и е постигната конкретна договореност за следващата година, както и в средносрочен план. Направени са и първите стъпки за намиране на решение със здравната каса на Австрия. Предстои среща и с представители на френската страна.

 

Според оценката на председателя на Надзора, разговорите протичат конструктивно и дават основание да се приеме, че ще бъде намерено най-доброто решение.

 

Партньорите на НЗОК от Германия са изразили готовност да предприемат проверки за установяване на евентуални схеми за източване на касата, при които се облагодетелстват български лекари, работещи в немски клиники.

 

От българска страна преди време се бяха появили съмнения, че някои наши лекари привличат в Германия пациенти, които преди са лекували у нас. Това е причината, поради която от българска страна е поставен въпроса за съдействие от гермманските партньори.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития