Медицина на бъдещето -

Генномодифицирани ларви на конски мухи лекуват рани
Прочетена: 598 пъти

Генномодифицирани ларви на конски мухи може да променят радикално начина на лечение на рани, съобщава списание BMC Biotechnology, цитирано от Ureport. Откритието е на учени от университета на Северна Каролина. Изследователите са модифицирали ларвите така, че да  пускат секрет, съдържащ молекула, която стимулира растежа на клетките и ускорява заздравяването на раните при хората.

 

Ларвите са използвани за терапия с личинки – премахване на увредена тъкан и промиване на ранa. По време на изследването личинките са прилагани на рани, които не заздравяват или трудно заздравяват. За да се ускори терапията и заздравяването на раните, учените ускоряват процеса, като създава щам личинки, които отделят секрет с човешки тромбоцити с фактор на растежа. Тази молекула изпраща сигнали до клетките и ги кара да се размножават по-бързо.

 

Методът вече е одобрен от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), но предстои откритието да се изпробва върху хора.

 

Ако откритието покаже резултати, това ще доведе до по-добро лечение на пациентите с  диабет, при част от които се появяват рани по крайниците, а при някои дори се стига до ампутация.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития