Новини - В медиите

Ген. Николай Петров пред БНТ: ВМА е стопила 27 от 33 млн. лв. дългове
Прочетена: 581 пъти

Военномедицинска академия (ВМА) в София е добър пример за ефективно управление на средствата, които получава от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото за последните три години е успяла да намали задълженията си с 27 млн. лева. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) началникът на ВМА ген. майор проф. Николай Петров.

"За шест месеца през 2014 г. ние правим 23 млн. лв. дълг - нов. През 2015-а правим 10 млн. лв., а тази година сме на минус 27 млн. лева. Това означава ефективно управление", посочи ген. Петров.

По думите му подобни резултати се постигат единствено с откритост и прозрачност, когато максимален брой хора знаят на каква цена са купува, защо се купува, откъде се купува и до какъв процент е рентабилно в работата на болницата.

"Това всъщност е основното противоречие в здравеопазването - когато лекар трябва да мисли за рентабилност. Защото всяка мисъл в тази посока води до компромис с другата посока - хуманната и лечението", коментира началникът на ВМА.

Междувременно академията е в Топ 3 на най-предпочитаните болници в страната, заедно с университетските болници в Пловдив и във Варна, но не и в списъка на лечебните заведения, които получават най-добро финансиране от здравната каса. Генерал Петров даде пример с военната болница в Плевен, която получава пет пъти по-нисък бюджет от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Независимо че е абсолютно съпоставима като брой легла, специалисти и обем дейности с други две лечебни заведения в града. 

"Този малък бюджет, който се дава за нашата болница там, води до две последствия. Първото е пациентите да бъдат връщани след всяко 12-13 число на месеца и те отиват в друго лечебно заведение, а не в това, което са избрали. И второто последствие е, че самият медицински персонал, когато е принуждаван да спира работа на 12-13 число, ще напусне и ще отиде в другото лечебно заведение. Ето ви един начин за индиректно регулиране на пазара", заяви ген. Петров. 

 По думите му системата се нуждае от повече регламент, повече яснота и прозрачност. Според него дългове в държавните болници няма да има, ако всички плащания се извадят на масата и се знае колко струва всеки апарат и всяко купено лекарство.

 

Целият разговор в студиото на БНТ можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития