Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Гастроентеролози извадиха без операция 10-сантиметров камък от стомаха на жена
Прочетена: 99 пъти
Снимка: Болница "Тракия"

Екип от лекари от старозагорската болница „Тракия“ е извършил успешно сложна ендоскопска екстракция на голям фитобезоар от стомаха на 78-годишна пациентка, съобщават от лечебото заведение. В продължение на час и половина медиците внимателно са фрагментирали на малки парчета с ендоскопски инструменти директно в стомаха твърдото като камък чуждо тяло с размери 10 на 6 см, за да могат да го извадят през хранопровода и устата. Така те са спестили на пациентката тежка коремна операция.

 

От болницата уточняват, че образуването на фитобезоар е много рядко срещано състояние, при което в стомаха се отлага и окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен произход. Те постепенно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки големина и консистенция на органичен камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстника и остава вътре. С течение на времето твърдите краища и повърхност на фитобезоара разраняват лигавицата и пациентът започва да усеща болки, гадене и стомашен дискомфорт. В случая образуванието е причинило на пациентката и голяма стомашна язва. Понякога фитобезоарът може да се образува и в тънкото черво, а пациентът да развие клинична картина на чревна непроходимост. Значение при образуването на фитобезоар има и забавения чревен пасаж на пациенти, предразположени към запек.

 

Пациентката се е хранила нормално. Преди месец е почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт.  След диагностицирането на пациентката лекарите решават да извадят образуванието по ендоскопски път, въпреки големия му размер и много твърда консистенция.

 

Пациентката вече е изписана в отлично състояние и се чувства добре. Поставена е на специален хранителен режим, предписани са й медикаменти за лечение на язвата на стомаха.

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития