Новини - България

Галинка Павлова, БЛС: Болниците се нуждаят от 190 млн. лв. от резерва на НЗОК
Прочетена: 376 пъти

Въпросът с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е партиен. Напрежението сред болниците може да се преодолее и с решение на Надзорния съвет на публичния фонд.

 

Така коментира пред Redmedia поисканото от Българския лекарски съюз (БЛС) освобождаване на допълнителни средства за болнична помощ от резерва на НЗОК заместник-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова.

"Важно е да отбележа, че още в преговорния процес настоявахме към договорените допълнително 165 милиона от резерва за болнична помощ, да се осигурят  още около 25 милиона, с цел осигуряване спокойствие в системата", допълни д-р Павлова.

Поводът е недоволството на редица болници в страната, които скоро се оплакаха от орязани бюджети за периода април-юни. От БЛС настояват здравната каса стриктно да спазва договорената в Националния рамков договор (НРД) възможност лечебните заведения да надвишават обема от медицински дейности с до 3%, които НЗОК е длъжна да им изплати.

 

Една от причините публичният фонд да намалява парите на болниците е разкриването на нови структури. Другата е свързана с медицинските дейности, чиито обем не може да се планира предварително, каквито са хемодиализата, ражданията, онкозаболяванията, интензивните грижи, неонатологията и други.

"Колкото повече са тези средства, за да се заплати вече извършената дейност, толкова по-малко остава за другите медицински дейности. Що се отнася до първата причина, новите структури са били известни и не считаме , че това би се отразило ако са предвидени в изработване на бюджет 2017", коментира Галинка Павлова.

По думите й от касата уверяват, че това не са окончателни бюджети и в индивидуалните договори ще бъде разписано 3% увеличение. Въпреки това съсловната организация остава загрижена за бюджета на болниците и за обективното прилагане на изработените от касата Правила за разпределение на бюджетите между болничните лечебни заведения.

"За съжаление, продължава практиката да се изработва бюджета на касата според финансовите възможности, без да отразява потребностите на население и без яснота за това  колко стува медицинската дейност. Време е, за национален консенсус по надграждане на системата и реализиране на действащ ефективен модел, гарантиращ достъп и качество на медицинската грижа за всеки от нас", категорична е д-р Павлова.

От ръководството на БЛС уверяват, че при нужда ще продължат разговорите с управителните органи на здравната каса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития