Галерия - Фото

Футболисти на ЦСКА дариха кръв в Световния ден на кръводарителя
Прочетена: 316 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия отбеляза Световния ден на кръводарителя с Ден на отворените врати в Центъра по трансфузионна хематология. Инициативата бе подкрепена и от представители на футболен клуб ЦСКА. Да дарят кръв и по този начин да помогнат за спасяването на човешки живот се отзоваха административният директор на отбора Милко Георгиев, директорът на Детско-юношеската школа Стефан Яръмов, помощник-треньорът Кирил Динчев, директорът на пресслужбата Христофор Христов. Младите надежди на клуба Кристиян Малинов и Пламен Гълъбов също отправиха призив за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.

„Отзовахме се с абсолютното съзнание, че правим нещо, което е в интерес на обществото и с идеята, че ФК ЦСКА освен пример за спортни постижения, може да бъде пример и по отношение на социални каузи, каквато е тази”, каза административният директор на отбора Милко Георгиев.

Временно изпълняващ длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски отбеляза, че този акт е безценен, а началникът на Центъра по трансфузионна хематология към болницата полк. проф. д-р Румен Попов изказа благодарност към всички кръводарители.

„Искам да успокоя всички да не се притесняват от кръводаряването, тъй като самият акт довежда до физиологични промени в организма и в никакъв случай не е опасно за тяхното здраве. Освен това, нашето основно задължение е да се грижим за кръводарителите преди, по време и след кръводаряването”, подчерта проф. Попов.

Няколко десетки са кръводарителите, преминали през Центъра по трансфузионна хематология на ВМА през днешния ден, съобщават от лечебното заведение и припомнят, че извън кампанията, желаещите могат да даряват кръв всеки ден от 08.00 до 18.00 часа.

 

Вчера от Български червен кръст (БЧК) съобщиха, че в България около 600 души дневно имат нужда от кръвопреливане, като от тях не по-малко от 200 са деца. За миналата година кръводарителите у нас са 166 560, като немалка част от тях са близки на хора, които се нуждаят от кръв, показват данните на Националния център по трансфузия и хематология (НЦТХ).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития