Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Фондация „Нашите недоносени деца“ със серия от дарения за неонатологии в страната
Прочетена: 102 пъти

Фондация „Нашите недоносени деца“ организира серия от дарения в страната за нуждаещите се неонатологични отделения в градовете Бургас, Ловеч, Сливен и Търговище. Инициативата е вследствие на събраните дарения от кампанията на фондацията в подкрепа на недоносените бебета и техните семейства „Големи чудеса за малките герои“, както и от организацията на масоните в България „Върховен съвет на ДПШО за България“.

 

Четири болнични заведения - МБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - гр. Сливен, МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов“ АД - гр. Ловеч и МБАЛ „Търговище“ АД, получиха безвъзмездна помощ, която включва 4 кувьоза и болнични консумативи на обща стойност близо 55 000 лв. От фондацията уточняват, че инкубаторите са произведени от световна марка и са с доказани във времето качества и отлични функции. Освен сензорите за температура и влажност, които позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета, поставката на апарата позволява различни положения на тялото, с цел да се избегне рефлуксът, който е често срещан в тази възраст. Стойността на един кувьоз е близо 13 000 лв.

 

Настоящото дарение на фондацията включва още 3 стола за кенгуру грижа на стойност 1 059 лв. за отделението в Бургас.

 

Фондацията откликва и на молбата на отделението по неонаталогия в МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов“ в гр. Ловеч и е в готовност да дари два флакона от животоспасяващия медикамент сърфактант на обща стойност 2 400 лв. Медикаментът се прилага в рамките на 1 час след раждането на недоносено бебе и се използва при деца с дихателни проблеми. По принцип се покрива от НЗОК, но средствата се изплащат едва след месец на лечебните заведения. Ако медикаментът не се приложи непосредствено след раждането, децата могат да развият сериозни и дългосрочни проблеми, да бъдат подложени на инвазивна дихателна вентилация или дори да не оцелеят. Въпреки сериозните финансови притеснения и кадрови проблеми, в болницата в Ловеч са родени 44 недоносени деца, което прави близо 16% от общия брой на родените годишно.

 

От началото на годината фондацията заедно с частни и корпоративни дарители е подпомогнала неонатологичните отделения в страната с дарения на стойност над 70 000 лв. В морската столица СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна" и ДМСГД Варна получиха медицинска апаратура на обща стойност 6 515 лв., а в рамките на този месец предстои още едно дарение на стойност 3 200 лв. за консумативи, свързани с подаването на кислород на недоносените бебета. А благодарение на съвместната кампания с „1 Процент Промяна“ 11 отделения получиха гнезда за кувьози, които осигуряват анатомична позиция на бебетата в градовете София, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пловдив, Русе, Габрово, Сливен, Монтана.

 

Даренията са част от дарителската програма на фондацията за осигуряване на качествена апаратура и условия за недоносените бебета, но дейността на организацията не се изчерпва само с подобряване на материалната база на неонатологичните отделения в България. През изминалите години фондация "Нашите недоносени деца“ предоставя комплексна грижа и цялостна подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства, както по време на грижите за тях в болница, така и след изписването им.

 

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития