Новини - България

Фондация "Нашите недоносени деца": Липсват два жизненоважни медикамента за децата
Прочетена: 90 пъти
Снимка: Pixabay.com

Фондация "Нашите недоносени деца" изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителна и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

 

От организацията уточняват, че става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), чиято наличност, включително и резерв, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната. За тези дефицити фондацията е сигнализирана многократно през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични здравни нужди, които се намират в завишен риск от развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

 

В писмото е посочено масовото прилагане на препаратите в лечението на коронавирусна инфекция. От фондацията уточняват, че Вентолин не фигурира в Международните насоки за лечение на COVID-19, доколкото инфекцията не се асоциира с бронхоспазми и няма препоръка за неговото прилагане в случаи на инфекцията.

 

Фондация "Нашите недоносени деца" адресира своите препоръки към институциите, акцентирайки върху необходимостта от планиране на бъдещи заявки за доставка на медикаментите с оглед на нуждите на пациентите с хронични респираторни проблеми, както и регистрираните случаи на лица, попадащи в рискова група на развитие на тежки инфекции на долните дихателни пътища. Също така подчертават нуждата от засилване на контрола върху достъпа до посочените медикаменти чрез съблюдаване на продажбата им единствено срещу представянето на валидна рецепта.

 

Фондация "Нашите недоносени деца" за пореден път подчерта необходимостта от създаване на регистър на недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние, информацията от който би била от водеща подкрепа за планиране на доставките на необходимите медикаменти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития