Новини - България

Фондът за лечение на деца вече няма да приема непълни заявления
Прочетена: 1369 пъти
Снимка: Redmedia

Заявления за финансиране на лечение в България или чужбина, които не са окомплектовани с цялата необходима документация, няма да се приемат от Център "Фонд за лечение на деца" и няма да се придвижват до разглеждане в Обществения съвет. Промяната ще бъде записана в правилника на институцията, обяви нейният директор д-р Тинка Троева след среща със служебния заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев и представители на Общетвения съвет.

"Редът трябва да бъде оптимизиран, а правилникът да бъде променен точно в тази част, в която са поставени срокове и в която е описана цялата процедура - от подаването на заявлението до взимането на решението и изпращането на детето за лечение. За мен има много излишни неща, които би трябвало да бъдат отстранени, да бъде оптимизирана тази процедура", коментира д-р Троева.

По думите й сроковете за обработка на документите и сега са достатъчно кратки, но точно това понякога създава затруднения и бави разглеждането на пациентските досиета. Проблемът е, че нито външните експерти, нито чуждестранните болници могат да бъдат пришпорвани с изпращане на становища или финансови оферти в рамките на две-три седмици. Всеки от тях има нужда да се запознае подробно с конкретния казус и в случая кратките срокове само възпрепятстват правилната преценка. Ето защо новото ръководство възнамерява да редактира точно тази част от правилника на Фонда за лечение на деца. 

"Ще заложим реалистични срокове и нещо повече - предлагаме да не приемаме повече заявления без напълно окомплектована документация, а когато очакваме външни експертизи или допълнителни становища от външни експерти едномесечният срок за излизане на решението да спира да тече", обяви директорът на ЦФЛД. 

Допълнително ще се оптимизира и информационната система на Фонда така, че родителите бързо и лесно да разбират от сайта на институцията какви документи трябва да подготвят, без да се ровят в правилници и наредби, увери д-р Троева.

"Надяваме се, че ще поправим правилника така, че Фондът да работи по-добре. Всички сме хора на каузата и трябва да намерим общ език в името на децата. Нека заедно създадем правила, които да помагат за бързото лечение на малките пациенти", призова и заместник-министърът д-р Атанас Кундурджиев.

След обсъждане и приемане на промените в правилника на ЦФЛД здравните институции се надяват, че няма да има повече забавяне на спешни случаи на деца, нуждаещи се от лечение, както се случи с малкия Байрям. Новото ръководство на Фонда увери, че той ще бъде трансплантиран в Германия и всички разходи по терапията му след това ще бъдат поети от българската държава.

 

Слава АНАЧКОВА





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития