Новини - България

Фонд инвитро ще работи и с онкоболни жени
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките.

 

„Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите“, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на брифинг в министерството по повод промените в Правилника за дейността на Център "Фонд за асистирана репродукция".

 

Д-р Ненков обеща, че „финансирането ще бъде безлимитно“.

 

„Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми“, каза председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

 

Проектът за правилник на центъра за асистирана репродукция предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.

 

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.

 

С промените се дава възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития