Новини - България

Финансовият министър: Преговорите по НРД да спрат! Да се изясни финансовото състояния на НЗОК
Прочетена: 279 пъти
Снимка: Министерство на финансите

Рамковите договори с лекарите и зъболекарите за тази година да не се подписват до изясняване на финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За това настоява министърът на финансите Владислав Горанов в писмо до управителя и Надзорния съвет на касата, до министъра на здравеопазването и председателите на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина - Българския лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС).

 

В писмото си Горанов изразява недоумение от факта, че има разминаване на изнесените от шефа на касата проф. Камен Плочев данни за дълговете на НЗОК към чуждестранни здравни фонове и отчета на фонда.

 

„В писмото, изпратено до председателя на Народното събрание и до парламентарните групи от 9 февруари, управителят на НЗОК посочва, че просрочените задължения към 31.01.2018 г. към чужди здравни институции възлизат на 133,6 млн. лв., а в същото време в цялостния пакет документи по повод ежемесечния отчет за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК към 31.01.2018 г. този размер възлиза на 7,6 млн. лв. Нямам обяснение на какво се дължи тази разлика от 126 млн. лв. В тази връзка считам, че управителят на НЗОК следва да обясни разминаването между счетоводната информация и тази от писмото, тъй като и двата документа са подписани от него“, пише финансовият министър.

 

По думите на министъра, предвид голямата обществена значимост на проблема, би могло да се възложи финансова проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която да установи точния размер на просрочените задължения. Според Владислав Горанов, ако проверката установи просрочие, по-голямо от отчетените от НЗОК 7,6 млн. лв., това ще означава сериозно нарушение на финансовата дисциплина.

 

В писмото си министър Горанов отбелязва, че не е ясно и по какви причини касата е платила само 470 хил. лв. от отчетените просрочия в размер на 7,6 млн. лв., като припомня, че бюджетът й по това перо за 2018 г. е в размер на 73 млн. лв.

 

„При условие, че е одобрен ресурс за този вид разход, е недопустимо да се генерират разходи за лихви върху просрочените задължения, с което се ощетява бюджетът на здравноосигурителния фонд“, казва министърът.

 

В писмото си Владислав Горанов се спира и на друго разминаване в числата, представени от проф. Камен Плочев и посочените в отчета на НЗОК. Според информация от писмото на управителя до парламента, натрупаните дългове на НЗОК към чужди фондове възлизат на 271,2 млн. лв. към края на миналата година, докато в годишния финансов отчет на Здравната каса фитурира сумата от 77,5 млн. лв. Коментирайки този факт, финансовият министър подчертава, че отново не става ясно на какво се дължи тази разлика от 193,7 млн. лв.

 

В заключение Владислав Горанов заявява, че според него преговорите по НРД с БЛС и БЗС трябва да бъдат прекратени и договорите не трябва да се подписват, докато не се изясни финансовото състояние на НЗОК.

 

С пълния текст на писмото на министър Владислав Горанов можете да се запознаете ТУК.

 

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития