Любопитно -

Фаст фууд води до рак, а енергийните напитки причиняват тахикардия
Прочетена: 375 пъти
Снимка: Pixabay.com

Две отделни научни изследвания доказват вредата от бързите храни, по-известни като фаст фууд, и енергийните напитки.

 

За връзката между генетичния механизъм, отключващ процеса на метастазиране при рак на простатата, и консумацията на храни, богати на мазнини, говорят учени от медицинския център Бет в Израел. Според изследователите при бавно протичащият рак на простатата, в условията на липса на два вида - PTEN и PTL гени, се синтезират голямо количество мазнини.

 

В изследването се обяснява, че туморният супресор - генът PTEN, играе важна роля в развитието на заболяването - при частичната му загуба започва канцерогенен процес, а пълната загуба на тази част от ДНК е свързана с образуването на метастази. Унищожаването на структурите на друг ген - PTL - също рязко активира растежа на тумора. В хода на експеримента изследователите са прехвърлили една група от лабораторните мишки на „фаст фууд“ диета. След известно време в организмите на мишки с увредени гени PTEN и PTL е започнало активно метастазиране. След началото на лечението на експерименталните животни за затлъстяване, развитието на болестта е била спряна.

 

"Ако има такъв механизъм, то трябва да има лекарство, с което да го блокираме и да предотвратим появата на метастази или дори да излекуваме метастазиралия рак", коментира ръководителят на екипа учени Пиер Паоло Пандолфи, цитиран от БГНЕС.

 

За вредата от енергийните напитки пък говорят в научната си статия в списание CMAJ Open  биолози от Канада. Според тях, подрастващите и младите хора, които употребяват активно енергийни напитки, страдат по-често от тахикардия, пристъпи за повръщане и припадъци, отколкото останалите.

 

Изследването е посветено на негативното влияние на енергийните напитки върху психиката и здравето на подрастващите и децата. Анкетирани са и са наблюдавани около 2 хиляди канадски подрастващи и студенти на възраст от 12 до 24 години. Изследването показва, че почти всички от подрастващите поне един път в живота си са пробвали подобни напитки, включително съдържащи алкохол или гуарана. Около половината от тях признават, че употребата не винаги е водела само до приятни усещания и е предизвикала проблеми със здравето. Около една четвърт от децата са се оплакали, че подобни напитки са накарали сърцата им да бият необичайно бързо. Още толкова са се оплакали от невъзможността да заспят, а около 18% споделят за появяване на болка в главата. Около 5% - съобщават, че са получили стомашни пристъпи, повръщане, разстройство, около 0,2% са получили припадък и загуба на съзнание.

 

Медиците предполагат, че всички тези ефекти са свързани не с кофеина, а с другите компоненти, които производителите на тези напитки добавят в състава им. Тези добавки все още не са добре изучени.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития