Новини - България

Експертният съвет по „Кардиология": Приоритетно да се ваксинират хората с високорискови сърдечно-съдови болести
Прочетена: 126 пъти

Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания. Това препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология", съобщава здравно министерство. От ведомството уточняват, че при пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход. От множество публикувани доклади и научни проучвания става ясно, че критично болните пациенти могат да развият сърдечно-съдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.

 

С появата на коронавируса SARS-CoV-2 случаите на миокардит в световен мащаб са се увеличили с почти 6 пъти, което посочва коронавируса като един от основните причинители на това усложнение. Миокардитът може да доведе до развитие на терминална сърдечна недостатъчност и нужда от сърдечна трансплантация. 

 

Проучванията категорично доказват негативното повлияване на сърдечната функция при тежка инфекция със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната недостатъчност при COVID-19 е една от основните причини за класифицирането на сърдечно-съдовите пациенти като рискова група. Сред основните симптоми за влошаване на помпената функция на сърдечния мускул са задухът, появата и задълбочаването на отоците по крайниците, подуването на вените в областта на шията и влошаването на физическия капацитет.

 

В световен мащаб през последните месеци се наблюдава и повишаване случаите на миокардни инфаркти в хода на заболяването или след преболедуване на COVID-19. С по-висок риск от миокарден инфаркт при инфекция със SARS-CoV-2 са хората, страдащи от диабет, хипертония, пациентите с високи нива на холестерол, вече преболедувалите миокарден инфаркт.

 

Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е чрез ваксинация, в т.ч. поставяне на бустерна доза и спазване на общите противоепидемични мерки. Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80 и 95%, добавят от здравно министерство.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития