Новини - България

Експерти: У нас няма свръхупотреба на антибиотици, има неправилна употреба
Прочетена: 101 пъти
Снимка: Pixabay.com

България е сред малкото страни в Европа, в които антибиотиците не се реимбурсират от Здравната каса, а в клиничните пътеки антибиограмата е включена само по изключение. За това алармираха експерти по време на дискусия в парламентарната Комисия по здравеопазване, посветена на темата за антибиотичната резистентност и антибиотичната политика у нас.

 

"Един от много разпространените митове е, че в България има свръхупотреба на антибиотици. Това не е вярно, истината е не че употребяваме много антиобитици, а че ги употребяваме неправилно", подчерта в изказването  си проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

 

По неговите думи страната ни е на последно място в Европа по използване на пеницилини, за сметка на много голямото потребление на цефалоспорини от III генерация поради ниската им цена. От своя страна това води до недоизлекуване на пациентите в болниците, изписването им и повторната им хоспитализация по-късно. Също така тази свръхупотреба е предпоставка за резистентност с всички отрицателни последици, които това води след себе си, ето защо трябва да се върви към ограничаване на потреблението на антибиотиците от тази група.

 

Да бъде съставено методично указание за прилагането на антибиотици в педиатричната практика, да бъде обмислено включването на антибиограмата като компонент от диагностиката и проследяването на ефекта от лечението, да бъдат разработени стандарти за микробиологична диагностика, както и препоръки за използването на антибиотиците в доболничната и болничната помощ - това бяха част от предложенията на специалистите.

 

България се нуждае от единна национална програма за антибиотична политика, категорични бяха експертите. Безразборната и произволна употреба на антибиотици нанася вреда не само на отделния човек, но се отразява негативно и върху общественото здраве, бе главният извод от дискусията. В своите заключителни думи председателят на комисията д-р Даниела Дариткова призова участниците да продългат диалога по темата и да бъдат активни в процеса на формиране на съвременна антибиотична политика, от каквато страната ни се нуждае.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития