Новини - България

Eксперти: Процентът на имунизация срещу грипа у нас е срамно нисък
Прочетена: 116 пъти
Снимка: Redmedia.bg

През последните 10 години у нас нивото на имунизация срещу грип не е надхвърляло 4% от населението, а за двете последни години дори бе отбялязан спад до 2%. За това алармираха на пресконференция днес експерти по епидемиология и обществено здраве, като определиха обхвата на имунизациите като "срамно нисък". Срещата с медиите бе организирана от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) у нас по повод традиционната Европейска информационна кампания за грипа, която се провежда от 2013 г. насам като продължение на Европейската имунизационна седмица.

 

"С такъв процент на имунизирани не може да бъде повлиян имунитетът на обществото, не може и да се повлияе и развитието на грипна епидемия", посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

По неговите думи статистиката от последните години у нас сочи, че в началото на грипния сезон, т.е. в неговия слаб период броят на потърсилите помощ поради заболяване е приблизително между 300 и 350 хиляди души, докато в силния период към края на сезона засегнатите от инфекцията и потърсили помощ достигат 700 - 800 хиляди. Поне още толкова обаче са хората, които не търсят лекар, като голяма част от тях дори ходят на работа и по този начин заразяват околните, отбеляза специалистът.

 

Според д-р Кунчев, три са основните митове, които са разпространени в общественото съзнание и оказват огромна вреда върху индивидуалното и общественото здраве. На първо място това е заблудата, че ваксината може да разболее. Веднага след това се нарежда невярното твърдение, че очакванията към ваксината са неоправдани. Третият много устойчив мит е свързан с теорията за световна конспирация, според която ваксините носят полза единствено на фармацевтичната индустрия, защото тя печели много от тях. В тази връзка д-р Кунчев посочи, че лечението дори и най-неусложнения грип струва поне 5 пъти повече от стойността на ваксината, чиято цена е от порядъка на 10 лв. Той припомни, че неваксинираните хора са значително по-изложени на риск от сърдечно-съдови усложнения - ендокардит, перикардит, а около 15% от тях развиват интерстициални пневмонии, които са трудни за диагностициране и изискват рентгеново изследване, за да бъдат потвърдени. 

 

Тази година информационната кампания на СЗО е насочена към хората над 65-годишна възраст, които са сред най-уязвимите групи, при които рискът от грип е особено голям, стана ясно на пресконференцията днес.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития