Новини - България

Експерти настояват за реимбурсиране на противогрипната ваксина
Прочетена: 185 пъти
Снимка: Pixabay.com

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), в която стойността на противогрипната ваксина не се реимбурсира с публични средства за нито една група граждани. Това съобщи проф. Нели Корсун от Националната референтна лаборатория по „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести по време на дискусия в Народното събрание, посветена на темата за ваксинопрофилактиката. В различните европейска страни изборът на групи, за които ваксината срещу грип е безплатна, е различен, обясни проф. Корсун и даде като пример Великобритания, Латвия и Финландия, където заплащане с публични средства е предвидено за всички лица с повишен риск от грипно заболяване – деца под 5-годишна възраст, хронично болни със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания и захарен диабет, хора над 65-годишна възраст и здравни работници.

 

"В съседните ни Румъния, Сърбия и Турция противогрипната ваксина се реимбурсира за всички рискови групи с изключение на децата под 5-годишна възраст. България продължава да се намира на последно място по обхват с противогрипни ваксини - едва 2% от населението",  допълни проф. Корсун.

 

Според нея този факт идва да покаже, че е необходима бърза смяна на подхода и предприемане на организационни мерки за обръщане на тази тенденция, изрази мнение специалистът.

 

„Високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес“, подчерта проф. Корсун.

 

По нейните думи този факт е изключително важен, защото по този начин се ограничава рязко вероятността много хора, най-вече деца, възрастни и хронично болни, да се разболеят от грип. Така ще бъде намален рискът и за техните близки – хората, с които те са в непосредствен контакт, както и за обществото като цяло, обясни проф. Корсун.

 

Според нея, една от най-важните задачи у нас е да се създаде национална програма, в която ясно да бъдат разписани правилата за реимбурсиране на противогрипните ваксини. Също така трябва да бъде изработен подход за стимулиране на медицинските специалисти към проактивно поведение по отношение на този проблем.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития