Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Експерт: Наливането на пари само в болници, лекарства и нова техника не решава здравните проблеми
Прочетена: 133 пъти
Снимка: Pixabay.com

Продължителността на живота на българите се е увеличила с повече от 3 години за последното десетилетие и е достигнала 71,4 години при мъжете и 78,7 години при жените. Въпреки това то все още е под средното за Европа, което надхвърля 80 години. По-същественият показател обаче е колко години от живота си хората прекарват в добро здраве (т.нар. индекс DALY) и в това отношение страната ни също все още изостава от средните нива за Европа. У нас индексът DALY e 63,8 години за мъжете и 69,2 г. за жените, или средно 66,4 години. За сравнение - за държавите от Западна Европа този показател е 68,1 години. Тази данни бяха оповестени днес на пресконференция в Министерството на здравеопазването (МЗ), на която бяха представени докладите на Световната здравна организация (СЗО) „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението в България“ и „Характеристика на здравеопазването и благосъстоянието на населението в България“.

 

Според анализа на експертите 59,1% от населението у нас е с наднормено тегло, пушачите са 36%, което ни поставя на водещо място в Европа, а консумацията на алкохол е нараснала с 24% за последните 10 години. Тези фактори, наред с обездивжването и стреса, предопределят и високите нива на заболеваемост и смъртност от онкологични и сърдечно-съдови заболявания, както и от останалите социално значими незаразни заболявания като например диабет и метаболитни нарушения, е оценката на експертите.

 

"Основният извод е, че всеки управляващ, всеки правещ политики в областта на здравеопазването, трябва да бъде наясно, че в центъра на здравето не е лечението на болести, а е тяхното предотвратяване. Наливането на пари само в болници, само в лекарства, само в нова техника, е необходимо, но не е достатъчно условие и не може да реши здравните проблеми на една нация. Нещата са много ясни и навързани - тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло, обездвижване, стрес. Резултатът е тази продължителност на живота, която е все още значително по-ниска от средната в Западна Европа", коментира резултатите от докладите главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

По думите на д-р Скендер Сила – ръководител на офиса на СЗО в България в момента се подготвя международен уъркшоп, на който ще бъдат приети препоръки за правилно хранене на подрастващите, които ще бъдат предоставени на българските здравни власти в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, тъй като това ще бъде основен приоритет за страната ни през този период. В допълнение д-р Сила уточни, че другата важна област, в която СЗО ще ни оказва помощ ще бъде ограничаването на тютюнопушенето и специално пушенето на наргилета от децата и учениците.

 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития