Любопитно -

Експерт: Диабетиците да приемат 2 чаши вода 10 минути преди всяко хранене
Прочетена: 5049 пъти
Снимка: Принт скрийн - диабет.бг

Захарният диабет тип 2 (ЗДТ2) е заболяване, което изисква балансирано и здравословно хранене с внимателен подбор на продуктите. Хубаво е, когато храненето е съобразено със сезона и се консумират предимно пресни зеленчуци и плодове. Във връзка с настъпилото лято първият за България информационен сайт за заболяването – диабет.бг, публикува седмичен хранителен режим за хора със захарен диабет тип 2. Предложеното меню е съставено от консултанта по хранене Ипократис Пападимитракос. Важно е да се знае, че менюто e пример за разнообразно и балансирано хранене, без да се отчитат индивидуалните нужди на конкретните пациенти. Прецизни съвети за хранене, съобразени с цялостното здравословно състояние и физическа активност, пациентите с диабет могат да получат от своя ендокринолог.

 

Ипократис съветва диабетиците да се хранят пет пъти на ден и 10 минути преди всяко хранене да приемат задължително по две чаши вода. Препоръчително  е интервалът между отделните приеми на храна да е 3-4 часа, като първото хранене трябва да е до 30 минути след събуждане.

 

Според Ипократис редовното хранене представлява 60% от правилния хранителен режим и не бива да се пропуска хранене дори и при липса на чувство за глад.

 

Специалистът по хранене препоръчва използването на определени подправки със свойства, подпомагащи контрола на кръвната захар. Такива са канела, карамфил, куркума, индийско орехче, босилек, кимион, чесън, джинджифил, розмарин, мащерка.

 

Примерен летен седмичен хранителен режим за хора със захарен диабет тип 2, както и изчерпателна информация за заболяването  са публикувани на диабет.бг.  

 

Информационният сайт диабет.бг е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на Международната диабетна федерация (FDI).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития