Новини - България

Европроект помага на млади хора, преживели рак
Прочетена: 87 пъти

Всяка години в света от рак се разболяват около 250 000 деца и юноши под 20 години и 90 000 от тях не оцеляват. Въпреки това в развитите страни успехите на лечението на онкологичните заболявания в детска възраст е добрата новина в медицината. Над 80% от разболелите се деца, при наличие на адекватно лечение, оцеляват и постигат дълготрайна ремисия.  Това обявиха организаторите на провелата се днес в София Международна конференция по проблемите на младежи, преминали през болестта рак на някакъв етап от живота си. В нея участваха кариерни консултанти, представители на бизнеса и организации, ангажирани с проблема.

 

Данните сочат още, че в България годишно от рак се разболяват около 150 деца. Лечението продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот. През това време те не могат да посещават училище, да се срещат с приятели и да се занимават с любими занимания. След този период децата възстановяват норалния си начин на живот, посочват организаторите на форума.

 

Конференцията се провежда в рамките на проект "Create Your Future", който има за цел да създаде адекватна програма за кариерно ориентиране на млади хора, преживели рак в детска възраст. Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се е включило като партньор в международния проект преди 3 години.  Той се осъществява с подкрепата на Европейската комисия с финансиране по Програмата Еразъм+ и в него участват 8 партньорски организации от 4 държави от Европейския съюз - Гърция, Австрия, Испания и България. В рамките на проекта се е провело мащабно изследване на нуждите на младежите в четирите партньорски държави, създаде се програма за обучение на кариерни консултанти, която е адаптирана към особеностите и спецификите на условията във всяка отделна държава и стартираха пилотни консултации с младежи, които търсят работа или са на прага на избор на професия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития