Новини - България

Европейците живеят по-дълго, но не винаги в добро здраве, според доклад на ЕК
Прочетена: 278 пъти
Снимка: Pixabay

Съвместният доклад на Европейската комисия (ЕК) и ОИСР „Здравето накратко: Европа 2016“ показва, че с политиките за насърчаване на добро здраве и предотвратяване на болести, както и за по-ефективно здравно обслужване, може да бъде спасен животът на много хора и да се реализират икономии от милиарди евро в Европейския съюз, съобщава представителството на ЕК в България, цитирано от „Фокус“.


Според доклада, очакваната продължителност на живота в повечето страни от Европейския съюз (ЕС) вече надхвърля 80 години. Тази рекордна продължителност на живота обаче не винаги означава продължителност на живота в добро здраве. Около 50 млн. души в ЕС страдат от няколко хронични заболявания. Повече от половин милион души в трудоспособна възраст умират от такива болести всяка година, което струва на европейските икономики около 115 млрд. евро годишно.

„Докладът „Здравето накратко“ съдържа полезна информация, която може да послужи на държавите от ЕС при определянето на техните действия в областта на здравето във всички политики. Той показва, че всяка година в ЕС много хора умират от болести, които са свързани с рискови фактори като тютюнопушенето и затлъстяването и биха могли да бъдат предотвратени. Също така се подчертава необходимостта от продължаване на усилията за подобряване на достъпността на здравното обслужване. Докладът е първият етап от цикъла относно здравословното състояние в ЕС – партньорство между Комисията и ОИСР за изготвяне на анализи за здравето и здравните системи в отделните страни и в Съюза като цяло“, казва европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития