Новини - България

Европейски пациентски форум стартира кампания за универсално здравно покритие
Прочетена: 347 пъти

Разходите за здравеопазване на значителна част от пациентите не се покриват редовно, е един от тревожните изводи в последния доклад "Здравето накратко" на Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OЕCD).

 

За да преобърне тенденцията, Европейският пациентски форум (ЕПФ) стартира мащабна кампания за универсален достъп до здравеопазване, която до 2030 г. да изравни политиките, насочени към пациентите във всички европейски държави, съобщават от организацията.

"Време е за съществени мерки, подобряващи ситуацията на пациентите в Европа. Призоваваме страните членки на ЕС да работят заедно за постигане на действително достъпни здравни и социални услуги", коментира Марко Греко, председател на ЕПФ.

Гръбнакът на кампанията обхваща пет сфери на действие, които ще предизвикат разсъждения и ще насърчат изработването на мерки, постигащи Универсално здравно покритие за всички до 2030 година. Те включват:

  1. Осигуряване на качество в предоставянето на грижи в целия ЕС
  2. Ангажимент към устойчиви инвестиции в здравеопазването
  3. Насърчаване на достъпността на продуктите и услугите за здравеопазване
  4. Осигуряване на достъп до холистична гама от здравни и социални услуги
  5. Елиминиране на дискриминацията, с която пациентите се сблъскват в здравеопазването

 

През следващите 12 месеца кампанията възнамерява да начертае пътища към универсалното здравно покритие до 2030 г. и да подкрепи страните членки в стремежа им към постигане на тази цел.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития