Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план
Прочетена: 162 пъти
Снимка: Pixabay.com

България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания. По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Това каза проф. Тит Албрехт, ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения по време на виртуално събитие за насърчаване на създаването на Национален раков план на България. То е част от програмата на Пфайзер Онкология за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака, а оттам и грижата за пациентите в България.

 

По думите на проф. Албрехт на България й е нужно и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите. Той се спря и върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им.

 

По време на срещата бяха предложени стратегии за подобряване на превенцията, скрининга и ранната диагностика на рака. Акцент бе поставен върху Европейския раков план и възможностите да се победят онкологичните заболявания в страните от Източна Европа.


Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.


В събитието участва и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация (E.C.O.) и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак. Той отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи са онкологичните заболявания, тъй като те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Той отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване. Проф. Лоулър добави, че сега е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа.

 

„Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития