Новини - Свят

Европейската агенция по лекарствата: Има риск от прибързаното одобрение на ваксини срещу COVID-19
Прочетена: 215 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и евродепутати предупредиха вчера за рискове от прибързаното одобрение на ваксини срещу COVID-19, след като Великобритания даде спешно зелена светлина на разработената от компаниите "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтек" (BioNTech) ваксина, предаде Ройтерс.

 

Великобритания е първата западна държава, одобрила ваксина срещу COVID-19. Това решение според мнозина е печеливш политически ход на правителството на премиера Борис Джонсън, което беше изправено пред критики заради начина на справяне с кризата с коронавируса, отбелязва Ройтерс. Решението беше взето по спешност по свръхбърза процедура на одобрение.

 

От ЕМА, която отговаря за одобряването на ваксини срещу COVID-19 за използване в ЕС, обясниха, че нейната по-дълга процедура на издаване на разрешение е по-уместна, тъй като се основава на повече данни и изисква повече проверки, отколкото спешната процедура, избрана от Великобритания. Според агенцията разрешение за пускане на пазара под условие е най-уместният регулаторен механизъм, който да се използва в настоящата извънредна пандемична ситуация. От ЕМА съобщиха още, че съгласно тази процедура тя ще реши до 29 декември дали да одобри ваксината на Пфайзер.

 

Членове на Европейския парламент също се отнесоха критично към британското решение.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития