Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

Европейската агенция по лекарствата е пред криза за кадри
Прочетена: 264 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) e изправена пред опасността да загуби поне 30% от персонала си, съобщиха от институцията. Кризата за специалисти е свързана с преместването на агенцията от Лондон в Амстердам във връзка с Brexit, при което голяма част от наетите с краткосрочни и средносрочни трудови договори са заявили, че няма да могат да продължат работата си в холандската столица. 

 

Ръководството на ЕМА е получило обещание за подкрепа от холандското правителство, което е изразило готовност за съдействие и помощ при преместването на институцията. От агенцията не крият опасенията си, че предстоящите месеци ще бъдат трудни и ще са наложи редуциране на обичайния обем дейности.

 

Ще бъдат разглеждани досиета на лекарствени продукти и насоки за приложение (guidelines) единствено при спешна необходимост. Временно ще бъде редуциран също така броят на работните групи по отделните приорити. Въпреки затрудненията обаче ЕМА ще положи усилия да продължи да изпълнява ангажиментите си във важни области на общественото здраве като например антимикробната резистентност и ваксините и ще подхожда експедитивно в съответствие с конкретните случаи,  особени при онези, които налагат спешност, уверяват от европейския лекарствен регулатор.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития