Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

Европарламента призова за оценка на последиците от смяната между лятно и зимно часово време
Прочетена: 93 пъти
Снимка: Pixabay.com

С 384 гласа "за", 153 - "против" и 12 "въздържали се" днес Европейският парламент прие резолюция по темата за лятното часово време, съобщи пресслужбата на институцията. В нея евродепутатите призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

 

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, през уикенда на последната седмица на март и октомври, се отбелязва в позицията на Европейския парламент. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.  Евродепутатите призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на "Директивата на ЕП и Съвета на Европа относно разпоредби зя лятното часове време" и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

 

От ЕП припомнят още, че тази директива е приета през 2011 г. и предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия Европейски съюз (ЕС) с цел да се спомогне ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития