Новини - България

Европа преговаря за доставки на бъдеща ваксина срещу COVID-19, България също се включва
Прочетена: 848 пъти

През последните няколко дни усилията на държавите по цял свят да се снабдят с бъдеща ваксина срещу новия коронавирус COVID-19 бяха сериозно форсирани. Европейската комисия (ЕК) получи мандат от страните-членки на Европейския съюз (ЕС) да договори авансови плащания за закупуване на обещаващи ваксини против коронавируса, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от "Ройтерс". Съюзът ще се опита да сключи договори с фармацевтични компании за подсигуряване на ваксини. Здравните министри на държавите-членки подкрепиха план на ЕК за използване на спешен фонд от 2,4 милиарда евро за предварително закупуване на ваксини. Според плана ЕС ще използва  повечето пари в този фонд за закупуване до шест ваксини за 450 млн. души. Стратегията за закупуване на различни ваксини може да струва много повече от споразумението на САЩ с британската фармацевтична компания AstraZeneca. Американците платиха 1,2 млрд. долара за 300 млн. дози от една ваксина против коронавируса.

 

Според плановете ЕС ще закупи или ще се ангажира да купи обещаващи ваксини преди да бъдат създадени, поемайки рискове от потенциални клинични неуспехи. В замяна ще е с приоритетен достъп до ваксините.

 

Междувременно в събота стана ясно, че Германия, Франция, Италия и Холандия са подписали споразумение с фармацевтичната компания AstraZeneca за гарантиране на доставката в ЕС на 300 млн. дози от възможна коронавирусна ваксина. Четирите страни са подписали споразумение с компанията, което предвижда доставката на ваксина за всички страни-членки на ЕС, веднага щом тя бъде открита.

 

Отново в събота главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио съобщи, че водят преговори с Япония, Русия, Бразилия и Китай за доставката на своята все още неготова ваксина срещу коронавируса.

 

Резултатите от първата фаза на тестовете на ваксината, която е разработена съвместно с Оксфордския университет, предстои да бъдат публикувани. Експерименталната фаза на препарата вече е напреднала и се очаква да завърши през есента, съобщи в събота италианският здравен министър Роберто Сперанца в пост във "Фейсбук".

 

Британската агенция за лекарствата е одобрила началото на третата фаза на тестовете, след като проучвания са показали, че ваксината е достатъчно ефикасна и безопасна. Пълните резултати от тестовете се очакват до края на лятото.

 

Вчера пък министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички държави-членки на Европейския съюз. Премиерът Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

 

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, министър Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите-членки, съобщават от правителствената информационна служба.

 

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд. Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция, съобщават от Министерски съвет.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития